TU Delft / IDE
Les en inspiratieboek

Hoe maak je inspiratie leerzaam?


Hoe ontwerp je voor user experience? Dit bijzondere boek bevat een enorme variatie aan afstudeer­projecten die sturen op een specifieke user experience. Schrijvers Pieter Desmet & Rick Schiffer­stein introduceren een manier van werken gebaseerd op 10 jaar ervaring met het begeleiden van zulke ontwerp­processen. De belangrijkste ingrediënten voor succes­volle resultaten worden geïllus­treerd aan de hand van maar liefst 35 projecten van Industrieel Ontwerp studenten van de TU Delft.

De projecten tonen een grote diversiteit in schaal en toepassings­gebied: van een pill-dispenser tot een compleet ingerichte kust­strook. Het boek inspireert door de wijze waarop theorie is gekoppeld aan de innovatieve uitkomsten. Hierdoor schitteren de projecten, terwijl ze vaak nog in een prototype fase zijn.


Een slimme layout zorgt voor een welkome speels­heid, zonder te aanwezig te zijn. Theorie en inspiratie, abstract en concreet — ze zijn precies met elkaar in balans. Op het omslag loopt de strakke typografie experimenteel over de rug van het boek. Deze rauwheid maakt het proces van de projecten voelbaar.

Het ontwerp maakt het boek tot een bron van inspiratie voor ontwerp studenten. Niet alleen afstudeerders, maar ook onderzoekers en andere experts binnen het domein van user experience maken tot op de dag van vandaag gebruik van de publicatie. Als lesboek bijvoorbeeld. Misschien omdat de bijzondere afwerking het lezen van het boek tot een user experience op zich maakt.

Bekroond met een European Design Award 2011 (Brons).


De verschillende lagen in het ontwerp komen overeen met gelaagdheid in de informatie —  theorie en persoonlijke interpretatie.

 

Boekpresentatie

De drukker controleert de dekking van de extra metallic kleur.

User Experience Design-goeroes Pieter Desmet & Rick Schifferstein presenteren hun nieuwe methodiek.

De publicatie is verkrijgbaar in de boekenwinkel van de TU Delft en is online ook goed vindbaar.