Kinderboekenmuseum
Interactieve expositie ‘Ik ben Kikker’

Hoe maak je een levensechte Max Velthuijs wereld?


Het Kinderboekenmuseum wil de verhalen van bekende (Nederlandse) schrijvers en illus­tratoren tot leven laten komen. Al lang voordat ze leren lezen, kunnen jonge kinderen (en hun ouders) genieten van de avonturen van Kikker in deze interactieve expositie.

Ik ben Kikker
Stap naar binnen en je waant je in een boek van Max Velthuijs: een zachte, glooiende wereld van bomen, gras en water. Trek je rood-wit-gestreepte broek aan en ga timmeren en verven met Rat, schatgraven met Beertje, taart bakken met Varkentje, schaatsen met Eend, lezen met Haas, en nog veel meer.

Goed voor de ontwikkeling
De activiteiten nodigen kinderen uit om er op hun eigen manier en niveau mee te spelen. Kruipen, oog-hand coördinatie, woorden spellen en andere oefeningen dragen bij aan beginnende lees­vaardig­heid. Maar bovenal plezier, verhalen ontdekken en zelf uitbeelden, en het ontwikkelen van een rijke fantasie staan centraal.

Een uitje voor jonge gezinnen
De tentoonstelling is gemaakt voor kinderen tot zes jaar, met relaxte zitplekken voor ouders, een extra-zacht babyparcours en ruimte om je kinderwagen te stallen. Vooral voor kleintjes zijn er nog niet zoveel leuke uitjes — een bezoek aan het Kinder­boeken­museum is daarom favoriet bij jonge gezinnen uit de wijde regio.


De wereld van Kikker heeft knusse plekjes voor kinderen en is tegelijk overzichtelijk voor volwassenen.

Zelf het verhaal uit de boeken fysiek beleven. Zo wordt Kikker een held. Mooier kan niet!

Schatten verzamelen en weer verstoppen. De meest simpel ogende opdrachten leiden tot het meest fantasievolle spel.

Timmer een bank met Rat: planken zagen en in elkaar timmeren…

…en tenslotte schilderen.

Taart bakken in het oventje van varkentje is favoriet bij de peuters.

In het huis van Haas kan je heerlijk (voor)lezen.

Hengelen is niet alleen leuk, met de letters op de vissen kan je korte woorden spellen.

Ben jij net zo bang als de vriendjes in ‘Kikker is bang’?

‘Kikker in de kou’ voel je echt met een zucht koude wind. Schaatsen kan gewoon op je sokken op de gladde ijsbaan, aangemoedigd door Eend.

 

Het proces


Teamwerk
Onze tweede succesvolle tentoonstelling voor het Kinderboekenmuseum was een stevige teamprestatie. Taken By Storm ontwikkelde samen met het museum het concept en bedacht alle activiteiten, die we baseerden op de twaalf originele boeken van Max Velthuijs.

Onze interactieve spellen werden getest door studenten van de Haagse Hogeschool en gerealiseerd door Kiss the Frog. Het ruimtelijk ontwerp werkten we uit samen met Thisisjane, Taken By Storm verzorgde al het artwork en Kloosterboer Decor bouwde alles.

Fotografie tentoonstelling: Sarah Dona


Alleen met heel veel fantasie herken je de toekomstige tentoonstelling in deze ruimte.

We bedenken eerst de activiteiten en puzzelen die dan in de ruimte. Na meerdere revisies ontstaat dan dit totaalbeeld, dat ook echt gerealiseerd is.

Na de wanden volgen de ruimtebepalende elementen op de vloer.

De belangrijkste onderdelen bouwt Kloosterboer in hun werkplaats.

De opbouw van de zandheuvel met schatten.

Bijna klaar!

Bij de oplevering zijn er altijd nog details waarbij een aanpassing nodig is. Wij strijken de laatste hobbels glad samen met de rest van het team.