Festival De Basis
Campagne en projectstijl

Hoe help je een festival de lucht in?


De Basis is een cultureel, kunst- en natuurfestival op de verlaten vliegbasis van Soesterberg. De hangars en rauwe betonnen bunkers waren altijd verboden terrein. Combineer dit desolate erfgoed met ongerepte natuur en je hebt een wonderlijke en inspirerende plek om te zijn.

De uitgestrekte velden, kleine bossen en de 3km lange landingsbaan zijn een flinke uitdaging om te branden. Traditioneel drukwerk en doeken hebben weinig effect gezien de schaal van het gebied. Daarnaast was er slechts beperkt budget. De (verassend simpele) oplossing was het ontwerpen van een eigenwijs lettertype. Geïnspireerd door de oude nummers langs de landingsbaan, heeft het font de stevige, stoere en technische uitstraling van het militaire vliegveld en de gevechtsvliegtuigen van weleer.

Deze nieuwe letter heeft ook een stencil versie. Zo kon de opdrachtgever zelf met behulp van mallen en een spuitbus het gebied omtoveren en voorzien van signing. De verf lost op na een aantal dagen, waar­door het erfgoed onaangetast bleef.

Tijdens het festival lopen mensen waar vroeger vliegtuigen voorbij donderden. Voor de campagne is daarom gekozen om freerunners af te beelden: vliegeniers zonder machines die het luchtruim boven de basis vullen. Chris van Diemen fotografeerde ze voor de poster campagne, Erik Lichtendonk maakte er een indruk­wekkende teaser van.

Dit project is met veel plezier gemaakt bij Dietwee.
Fotografie — Chris van Diemen
Ontwerp & lettertype — Chris van Diemen
Art Direction — Ron Faas


Teaser film voor het festival, bedoeld voor sociale media. De film is gemaakt samen met Erik Lichtendonk (Regie, edit) & Ingmar Kooper (Camera).

 

Achter de schermen


Registratie van de shoot voor de campagnebeelden en de film op Vliegbasis Soesterberg in Utrecht.
Samen met Erik Lichtendonk maken we een plan van aanpak voor de shoot. Freerunner Philip van Ees & Tim Holwerda van Progression Stunts bereiden zich voor.

Freerunner Tim Holwerda doet het goed op een stroopwafel.

We bespreken hoever de wetten van de natuur gebogen kunnen worden door freerunners Philip van Ees en Tim Holwerda.